Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

W tęczy smaków to kolor żółty.

Składniki:

6 ziemniaków,

średnia cukinia,

ząbek czosnku,

2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron,

łyżka ziół prowansalskich,

pół szklanki śmietany,

2 jajka,

3-4 łyżki startego żółtego sera,

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pokroić cukinię i ziemniaki na plastry (o.k 5mm). Na rozgrzanej patelni z wyciśniętym czosnkiem, smażyć partiami plastry cukinii posypane połową ziół prowansalskich. Plastry ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, aż do miękkości i odsączyć. W żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałą oliwą, układać na przemian plastry cukinii i ziemniaków, by lekko na siebie zachodziły (jak dachówki). Śmietanę i jajka z przyprawami zmiksować, polać przygotowane do zapieczenia warzywa. Posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200, zapiekać 15 min.

cukinia i ziemniaki z piekarnika   

piątek, 07 grudnia 2012, aishaasia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/12/07 15:00:06
Pysznie wyglada!






PustaMiska - akcja charytatywna


Top Blogi


Durszlak.pl







Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów





Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl